Exposities, Film, Limburg

Uitnodiging: filmvoorstelling

De films van de fotograaf Werner Mantz

OPNAMES VAN BEVRIJDING MAASTRICHT IN 1944

In het kader van de expositie ‘Licht op Limburg -Werner Mantz’ vertoont het Limburgs Museum op zondag 8 maart 2009 films van de meesterfotograaf. Het is voor het eerst dat ze in het openbaar worden vertoond. Mantz maakte de films voor zijn plezier. Daarom zijn ze van een andere orde als zijn fotowerk, maar toch eigenlijk ook weer niet. In de films keert veel van zijn fotografische visie terug. Bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijk licht. Mantz gaf met licht gewicht aan zijn onderwerpen.

In de films komt veel voorbij uit de periode 1926-1980. Van de vroegste en vrolijke opnames die hij maakte met vrienden in Keulen, in Scheveningen, Maastricht, Londen en Antwerpen, via de jaren vijftig en zestig waarin hij zijn gezin met de camera volgt in Maastricht en in de omgeving van het zomerhuis in Cadier-en-Keer, tot de periode waarin hij als gepensioneerd en vergeten fotograaf vele buitenlandse reizen maakt. Heel fraai zijn de films van de Markt op het Vrijthof in de jaren vijftig en zestig. Bijzonder zijn de opnames van de exotische bruiloftsstoet van de circustelgen José Mullens en Henry Strassburger in 1952, ook in Maastricht. Historisch van belang is de reportage van de bevrijding van Maastricht, die Mantz filmde in een schokkerige stijl, want hij wilde op het filmrolletje van drie minuten snel en zoveel mogelijk vastleggen van wat er gebeurde.

Die opname van de bevrijding van Maastricht is te zien in de Limburgs Museum Cinema voorstelling van 8 maart aanstaande, evenals een sfeervolle reportage met kop en staart die Mantz maakte van een reis met zijn gezin naar Texel in 1948. Aanvullend vertoont het Limburgs Museum een korte televisiedocumentaire van Per Schnell, Erika Fehse en Werner Kubny over Mantz. De fotograaf was op dat moment 81 jaar en werd geïnterviewd in Eijsden waar hij toen al enige tijd woonde.

Behalve in de voorstelling van 8 maart geeft ook de tentoonstelling ‘Licht op Limburg -Werner Mantz’ een indruk van het filmwerk van de fotograaf. Er zijn vier korte filmcompilaties te zien die het Limburgs Museum samenstelde uit het verkregen filmmateriaal.

De films van de fotograaf Werner Mantz
Zondag 8 maart
Aanvang: 14.00 uur
Lengte: 60 minuten
Limburgs Museum Cinema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s