Actueel, Exposities

Exposities in Keulen

Keulen de meest gebombardeerde stad van Duitsland wordt wijk voor wijk weer opgebouwd 65 jaar later aan de hand van foto’s van Werner Mantz. Architectuur uit de twintiger jaren  blijft op deze manier voor generaties behouden en verbonden aan het medium fotografie.

In de Weisse Stadt waar de tweede expositie is gehouden zijn de gebouwen weer in de staat zoals de architect ze heeft neergezet. De lijnen van het moderne bouwen: het constructivisme en het latere Bauhaus zijn nooit overtroffen en leverde de fotograaf W.M. zijn meest dankbare en schitterendste werk op.

BuchforstKasselerStrasseWM
BuchforstKasselerStrasseNu

Dat werk kan nu nog in de bebouwde omgeving bewonderd worden en laat haarscherp de kracht van het werk van de architect Riphahn zien.

De expositie vindt in een architectonische en sociale context plaats: in een kerk gelegen in Buchforst. Beiden ontworpen door Riphahn, getekend in scherpe tijdloze lijnen, kenschetsen zij in een strak ritme de nog altijd bestaande appartementen complexen. Natuurlijk is daar sindsdien omheen gebouwd, de gebouwen staan niet meer te pronken in hun naaktheid maar de gids van het GAG maakt gedurende zijn rondleiding door Buchforst de gebouwen los van hun omgeving, zoals ze ook binnen de kerk uitvergroot te zien zijn op de prints van Bilderbuch op basis van voornamelijk de foto’s van Mantz.  

De huizen staan nu onder monumenten zorg nadat ze tijdloos en nauwgezet gerenoveerd zijn, geborgen voor de toekomst. Deze werkwijze zet zich volgend jaar voort in nog vier Keulse wijken o.a. Zollstock. Vier tentoonstellingen zullen dan te zien zijn met wederom veel foto’s van Werner Mantz is ons beloofd door Bilderbuch Köln. Deze exposities hebben zoals vermeld ook een sociale context. Zij benadrukken de schoonheid en de kwaliteit van wonen anders dan de bewoners dagelijks gewend zijn. Zo wordt het respect voor hun omgeving te versterkt en betrekt de GAG de bewoners bij de wijk. Vandaar ook dat gekozen is de tentoonstellingen in de eigen wijk dicht bij de mensen te houden.

De GAG, de bouwvereniging van de stad Keulen met veertigduizend huizen is nog meer voornemens. In 2013, wanneer zij haar honderdjarig bestaan viert, organiseert zij een grote kunsttentoonstelling in samenwerking met het Ludwigmuseum, waarbij dan de originele fotografieën van Mantz en vermoedelijk o.a.ook Schmölz  getoond worden.

De exposities in de wijken die slechts een week duren hebben in ieder geval al succes. De eerste tentoonstelling in Bickendorf trok 500 toeschouwers. De organisatoren waren daar zeer tevreden mee. Wij ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s