Actueel, Foto

Heiligdomsvaart 2011 in Maastricht

In 1931 of daaromtrent belde een jonge Duitse fotograaf aan bij de pastoor van de Onze Lieve Vrouwekerk. Hij had een bijzonder verzoek. Het Mariabeeld in de kapel naast de pastorie was hem opgevallen door de bijzondere uitstraling, maar vooral door de intensieve verering van het beeld door de bevolking van deze charmante stad aan het water met haar prachtig licht. De pastoor vond zijn verzoek niet bijzonder. Deze fotograaf was niet de ontdekker van het beeld, dat stond daar al eeuwen, weliswaar niet altijd op dezelfde plek, maar wel in deze zoals de fotograaf dat noemde charmante stad. Gaat gerust uw gang, laat u vooral niet hinderen.

De fotograaf zei toen: dan wil ik het beeld graag buiten. Geen sprake van zei de pastoor, dat beeld komt alleen buiten bij de jaarlijkse processie en de eens in de zeven jaar gehouden Heiligdomsvaart. Hij moest er niet aan denken dit kostbare beeld naar buiten te slepen enkel voor een foto. Dat was bijna heiligschennis.

Toch wil ik het beeld buiten en vertelde dat hij één in Keulen zeer gewaardeerde professionele fotograaf was gespecialiseerd in architectuur en dat hij vond dat dit beeld eenzelfde professionele benadering verdiende. Een optimale belichting en een goede uitsnede. Hij toonde daarbij voorbeelden van zijn werk die de pastoor door de hoge kwaliteit niet onberoerd liet.

Katholieke Illustratie

Vier jaar later prijkte de Sterre der Zee op de voorpagina van de katholieke illustratie, toentertijd het belangrijkste katholieke weekblad van Nederland.

Zes jaar later waren de foto’s die Werner Mantz van de Sterre der Zee maakte, hij was inmiddels in Maastricht een gesettelde fotograaf, iconen geworden (en eigenlijk moet dat zo blijven) die veel Maastrichtenaren en daarbuiten middels Kunsthandel Dejong-Bergers verwierven.

Het katholicisme bloeit niet meer in Maastricht, de Sterre der Zee staat echter nog altijd in het volle licht. Kaarslicht. De Heiligdomsvaart 2011 staat niet voor niets in dat teken. Het licht tegemoet.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s