Actueel, Foto

Impressie RURBAN Masterclass door Eva Pel

Als spiegel van de tijd fotografeerde Werner Mantz in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in de Euregio Maas-Rijn het opkomende industriële landschap en het natuurlijke landschap dat daarbij verloren ging. Voor het fotografieproject RURBAN Landscapes on the Move -geïnitieerd door de Werner Mantz Stichting in samenwerking met de van Eyck academie Maastricht- legden elf geselecteerde kunstenaars onder leiding van Bas Princen de huidige transformatieprocessen van dit gebied vast. Zij keken vanuit hun eigen lens naar het landschap en onderzochten welke aspecten in deze tijd van waarde zijn om vast te leggen. De deelnemers delen nu hun bevindingen met het publiek in een tentoonstelling die hun werk presenteert.
Deze expositie is te zien de van Eyckacademie van 8 tot 28 juni. Ma-vrij 9.00-17.00 uur. Daarnaast wordt een selectie van de werken in de tentoonstellingsruimte van de Elisabeth Strouvenstichting (Abststraat 3 te Maastricht) van 12 juni tot 31 juli op de woensdagmiddagen getoond.

Deelnemers van deze masterclass: Axel de Marteau, Alexandra Huddleston. Andrea Acosta, Franky Larousselle, Gladys Zeevaarders & Sophie Johns, Luuk Smits, Paolo Patelli, Zhou Junsheng, Yvon Ariese en Eva Pel, die voor onze website de volgende impressie heeft geschreven.

Deelname aan de RURBAN masterclass betekende voor mij het begin van een nieuw
langdurig fotoproject over veranderingen in het landschap door de opkomst van online winkelketens en hun distributie centra in het landschap. Werner Mantz was ook een man die in zijn tijd leefde, het nieuwe vastlegde. In zekere zin voel ik me verwant aan Mantz omdat ik ook geïnteresseerd in het nu ben. Reflectief, maar ook actueel en beschouwend. Voor mij is de focus op de Euregio nieuw en inspirerend. Met name heb ik het Luikse ontdekt. Dat Werner Mantz erg van het Luikse hield hoorde ik pas bij de eindpresentatie. Dat was inspirerend om te horen en wekte mijn nieuwsgierigheid naar zijn foto’s uit Luik.

Mijn beeldonderzoek ging uit naar de impact op het landschap en woonomgeving rondom Luik airport, de impact op stadscentra en de impact op de toename van goedkope arbeid en de bijbehorende arbeidsomstandigheden. Aanleiding voor mijn beeldonderzoek was dat ik gehoord had dat de Chinese online winkel Alibaba een groot distributiecentrum gaat bouwen in Europa. Alibaba strijkt neer in België, bij de luchthaven Bierset Liège.

unnamedOver het beeld. Deze foto heb ik genomen uit een bosje bovenop het fort Hollogne waar nog een stukje van te zien is op de foto. Dit fort maakt deel uit van de stelling van forten rondom Luik. Direct rondom het fort is de luchthaven Luik uitgebreid. Op het stukje verlengde startbaan staat een Boeing 747 Cargo met 150 renpaarden klaar om te vertrekken. (Luik airport is gespecialiseerd in het vervoer van high value horses). Voor mij een surrealistisch beeld bij elkaar. Daarbij is er ook nog het prikkeldraad dat naadloos overgaat in een stekelige rozenstruik.

Eva Pel