Actueel, Exposities

Expositie ‘Grüne Moderne’ in het Ludwig Museum met foto’s Werner Mantz

In het Ludwig Museum te Keulen is momenteel een grote expositie te zien met als thema ‘wat is de plant voor de mens’ oftewel ‘Grüne Moderne’ te zien tot en met 22 januari. Je zou het om twee redenen een alternatieve expositie kunnen noemen vanwege de nogal vrije manier van exposeren. Er wordt niet geschroomd documenten aan de muur te bevestigen middels zwarte tape. Daarnaast is ook het streven van het Ludwigmuseum zo spoedig mogelijk klimaat neutraal te worden en is deze expositie een ecologische aanzet. Dat is ook de reden waarom er geen catalogus wordt uitgegeven, maar de onderliggende informatie op de website te lezen en of te bekijken is.

Naast wereldberoemde exposanten als Karl Blossfeldt en Ernst Ludwig Kirchner hangen hier ook vijf foto’s van Werner Mantz, waarvan er hier één is te zien.

Foto’s, die overigens voor het eerst in de openbaarheid getoond worden en een beeld geven van preferente planten in interieurs uit de twintiger jaren. (zie ook Werner Mantz Ludwig 1982, o.a. p. 252, 264).

Museum Ludwig Köln, ML, Mantz, Werner, Arbeitszimmer, Inv.Nr. ML/F 1979/1295

Zoë Schlanger schreef een artikel dat dieper in gaat op de relatie van moderne interieuren die Werner Mantz in de jaren ’20 fotografeerde en de minimalistische kijk op kamerplanten uit die tijd. Dit duitstalige artikel is te lezen op deze pagina van de website ‘Grüne Moderne’ onder de titel ‘Schwingende Körper, elektrische Wesen’. Scroll door naar de foto van Werner Mantz en lees de de tekst voor en na de foto. Het artikel is voor het gemak ook vertaald naar het Nederlands, download hier de vertaling als pdf:

Een gedachte over “Expositie ‘Grüne Moderne’ in het Ludwig Museum met foto’s Werner Mantz”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.