Prijs

De Werner Mantz Stichting kent om de drie à vier jaar een fotografieprijs toe. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 Euro, een publicatie en een tentoonstelling verbonden. De Werner Mantz Prijs is in totaal viermaal uitgereikt: in 1990 aan Thomas Struth, in 1994 aan Rineke Dijkstra, in 1997 aan Kim Zwarts en in 2001 aan Gosbert Adler. Elke prijs is gekoppeld aan een thema. In 2001 stond de prijs in het teken van de honderdste geboortedag van Werner Mantz. Het onderwerp was toen ‘Stedelijkheid en de strategie van de fotograaf’.

De uitreiking van de prijs op 28 april 2001 viel samen met een toepasselijke tentoonstelling en publicatie van door Werner Mantz gemaakte foto’s van de provinciale wegen in Limburg. In 1938 kreeg Werner Mantz van de Provinciale Waterstaat opdracht om de Limburgse wegen te fotograferen. Zijn foto’s geven een beeld van die wegen en het hen omringende landschap in vier seizoenen. Genomineerde fotografen waren: Jan Kempenaers (België), Gosbert Adler (Duitsland), Jean-Christophe Ballot (Frankrijk), Frank van der Salm (Nederland) en Paul Seawright (Verenigd Koninkrijk). Bij de beoordeling van het werk werd onder andere gekeken naar de wijze waarop de fotograaf gebruik maakt van natuurlijk licht, alsmede naar de manier waarop hij in zijn werk omgaat met het medium fotografie. De voorkeur gaat uit naar zwart-wit-fotografie, maar kleur is niet uitgesloten.

De nominatie bestond uit twee rondes. In een eerste ronde hebben kenners van het vak één fotograaf per land genomineerd, die het thema op een bijzondere wijze interpreteert. Het ingezonden werk van de vijf genomineerden werd vervolgens tentoongesteld en voorgelegd aan een deskundige jury die de laureaat aanwees.

Gosbert Adler, prijswinnaar 2001
Gosbert Adler, prijswinnaar 2001

Ter gelegenheid van de vierde prijsuitreiking zijn twee publicaties verschenen:

‘Vierde Werner Mantz Prijs voor fotografie’
Werk van de genomineerde fotografen : Jan Kempenaers (België), Gosbert Adler (Duitsland), Jean-Christophe Ballot (Frankrijk), Frank van der Salm (Nederland) en Paul Seawright (Verenigd Koninkrijk).

‘Wegen van Werner Mantz’
45 foto’s van Limburgse Provinciale wegen in 1938-1939.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s