Randprogramma The Perfect Eye: fotoprijs, wandelingen, rondleidingen en lezingen.

Hieronder treft u een een overzicht van nevenactiviteiten in het kader van de Werner Mantz tentoonstelling “The Perfect Eye” in het Bonnenfantenmuseum te Maastricht.

Copyright Cunera van der Woude / Lucie Vrinzen

De Werner Mantz Fotoprijs 2022/2023

De Werner Mantz Stichting schrijft een fotowedstrijd met als thema: 

stad en wegen.

Aanmelden
Zij die hier aan willen deelnemen melden zich vooraf aan bij de Fotobond Limburg en wel vóór 1 december 2022. Aanmelding via harrie.houben@fotobondlimburg.nl o.v.v. naam, e-mailadres en telefoonnummer. 

Er kunnen maximaal drie foto’s in zwart/wit ingebracht worden. Het formaat is maximaal 35 x 24 cm en worden in printvorm of analoog aangeboden. De foto’s mogen niet ingelijst zijn.
Dit dient te gebeuren uiterlijk voor 5 januari 2023 bij de SNS Vestiging gelegen aan het Petrus Regoutplein 3, Maastricht ook wel genaamd ‘de Ruimte’. Of in elke andere SNS winkel in de provincie Limburg. 
De prijsuitreiking vindt plaat in deze ‘Ruimte’ te Maastricht en wel op 22 januari vanaf 15.00 uur. Van de genomineerden wordt verwacht dat ze bij de prijsuitreiking aanwezig zullen zijn.

Inleveren en de Jury
De inlevering vindt plaats onder motto, dat houdt in dat u de foto’s inlevert met achter op de foto’s uw pseudoniem. Daarnaast levert u een gesloten enveloppe in, die gericht is aan de Werner Mantz Stichting. Daarin vermeldt u uw daadwerkelijke naam en adres en op de enveloppe zelf uw pseudoniem. Dat garandeert een objectieve keuze van onze jury. Deze bestaat uit de beroepsfotografen  Kim Zwarts, Bert Janssen en Mary van Rossenberg (voorzitter Fotobond afdeling Limburg).

De Prijzen

 • De hoofdprijs is een originele getekende en gedateerde print 0, 35 x 0, 24 (dit is exclusief het passe partout) van Werner Mantz voorstellende Trappenhuis Lyceum Ursulinen Keulen.
  Deze afbeelding bevindt zich ook op de achterzijde van de monografie van ‘the Perfect Eye‘.
 • De tweede prijs is de monografie: ‘the perfect eye’ en ‘de Wegen van Werner Mantz’.
 • De derde prijs: ‘the perfect eye’.
 • De vierde tot en met de tiende prijs is: ‘de Wegen van Werner Mantz.

Expositie
De eerste dertig foto’s zullen in ‘de Ruimte’ geëxposeerd worden en zijn in principe eigendom van de stichting. 

Nota bene: u bent niet verplicht lid te zijn van de fotobond of een andere organisatie.

Werner Mantz wandelingen langs de Maas

Getroffen door het licht, dat de stad weemoedig leek te stemmen, was Werner Mantz al bij zijn eerste bezoek gewonnen voor Maastricht. Hij was op weg met de motor naar Brussel, maar bleef een zondagmiddag samen met zijn kameraad en compagnon Karl Mergenbaum hangen in onze stad en sindsdien liet Maastricht hem niet meer los. Uiteindelijk waren het de omstandigheden die hem noopten zijn geboorte- en woonplaats Keulen te verlaten en te verruilen voor de stille provincieplaats aan de Limburgse Maas, want het was het zilveren licht van de Maas, waarin hij zijn bestemming vond. 

Hij vond er de beelden van zijn hart en schrijvend met licht was het hem gegeven die beelden vast te houden en voor ons te bewaren’ (Willem K. Coumans)

Het zijn deze beelden die wij op onze wandeling langs de Maas terughalen.

Op eigen gelegenheid wandelen
Het Bonnefantenmuseum heeft in samenwerking met Clément Mantz een wandeling gemaakt die u op eigen gelegenheid met een plattegrond en een Smartphone kunt maken.

Met gids Clement Mantz wandelen
Daarnaast zijn er een aantal wandelingen onder leiding van Clément Mantz, zoon van Werner Mantz, gepland. Hier volgt een overzicht:

 • zondag 4 december 2022
 • donderdag 15 december 2022
 • vrijdag 30 december 2022
 • zaterdag 21 januari 2023
 • zondag 12 februari 2023

De wandeling start telkens bij het Bonnenfantenmuseum om 11:00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar clementmantz@home.nl onder vermelding van ‘wandeling +<datum>’. U ontvangt een bevestiging.

Bijzonderheden

 • Maximaal 20 deelnemers en minmaal 10 deelnemers, vol = vol
 • Bij slecht weer wordt de wandeling afgelast.
 • Als deelnemer krijgt u een kortingsvoucher om de tentoonstelling nadien te bekijken.

Rondleidingen voormalig klooster van de Zusters Immaculata aan de Brusselseweg 150

Een aantal rondleidingen vinden plaats in het voormalige klooster van de zusters Immaculata aan de Brusselseweg 150, nu onderdeel van Hogeschool Zuyd met voorafgaand een lezing over het werk van Werner Mantz dat in talloze collecties van wereldmusea is opgenomen. 

Daar is een goede reden voor. Het gebouw is namelijk in de jaren 1932 tot 1934 intensief door Werner Mantz vastgelegd. Niet alleen de architectuur van A.H.J. Swinkels in Amsterdamse School stijl, maar de fotograaf geeft ook een inkijk in de tijd, zoals te zien is in de iconische foto van de rei der kwekelingen. 

Het aantal deelnemers is beperkt tot twintig (tot maximaal 20) i.v.m. met de rondgang. U dient zich hier voor op te geven bij Clément Mantz, zoon van de fotograaf: clementmantz@home.nl.

De volgende rondleidingen zijn hiervoor geprogrammeerd: 

 • 2 december 2022, 14 uur
 • 20 januari 2023, 14 uur

Lezingen in het Bonnefantenmuseum

De Werner Mantz Stichting organiseert een aantal lezingen over het werk en het leven van Werner Mantz door Huub Smeets en Clément Mantz. Na afloop is er kort gelegenheid tot vragen en is de mogelijkheid ‘the perfect eye’ de zowel in Duitsland en Nederland zeer goed ontvangen monografie over zijn werk, te verwerven voor de speciale prijs van €47, 50. U kunt na afloop van de lezing ook nog de tentoonstelling bezoeken, zo nodig ontvangt u van ons een kortingsvoucher

De lezingen worden gehouden in het auditorium van het Bonnefantenmuseum:

 • 26 november Topos; deze zit helemaal vol
 • 11 december Tout Maastricht; aanvang 11.30 uur (aanmelden via Bonnefantenmuseum)
 • 7 januari 2023 voor de fotobond; aanvang 13.30 (aanmelden via harrie.houben@fotobondlimburg.nl
 • 14 januari 2023 voor Nordrhein-Westfalen; aanvang 12.00 uur(aanmelding nader bekend te maken)