Actueel, Exposities

Architect Peutz

Naar aanleiding van de nieuwe uitbreiding van het Heerlens Stadhuis is in de Oude Stadsgalerij een expositie gewijd aan Frits Peutz, architect van het ‘nieuwe’ stadhuis, waarvan de bouw gereed kwam in 1942. 

De belangrijkste fotograaf die het werk van Frits Peutz heeft vastgelegd is Werner Mantz. Peutz’ belangrijkste gebouw ‘het glaspaleis’ is uitvoerig door hem vastgelegd en inmiddels in talrijke publicaties te zien.  

De tentoonstelling laat Peutz zien als de beeldbepalende architect van Heerlen en is gratis te bezichtigen van vrijdag tot en met zaterdag en loopt af 26 november. Bijbehorend een publicatie die de architect in een breder perspectief toont, uiteraard met foto’s van Werner Mantz.

Op bijgaande foto ziet u het gezin Peutz in begin jaren dertig en het heeft een achterliggend verhaal. 

Tentoonstelling Peutz in stadhuis van Heerlen.

In een artikel van het vakblad voor het fotografisch ambacht september 1952 schrijft Mantz: “In Heerlen begon de victorie. Ik bezocht een architect (Frits Peutz), maar kreeg geen opdracht. Er was op dat moment geen gebouw te fotograferen, maar ja ik kom hem toch wel een plezier doen door zijn familie te fotograferen”
En dat gebeurde… en het resultaat is te zien op de tentoonstelling. Alleen de originele foto was een briefkaart. De moderne techniek kon er dit van maken:    

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.