Stichting

In 1989 werd de Werner Mantz Stichting in het leven geroepen door William Graatsma, destijds directeur van de Jan van Eyck Akademie in Maastricht. De Stichting stelt zich ten doel, om in Nederland meer bekendheid te geven aan persoon en werk van de fotograaf Werner Mantz (1901-1983) en, in het algemeen, het bevorderen van fotografie die met natuurlijk daglicht werkt. Exposities, publicaties en de internationale Werner Mantz Prijs voor fotografie zijn de middelen, waarmee men dit probeert te bereiken.

Het bestuur van de Stichting is als volgt samengesteld:

 • Huub Smeets (voorzitter)
 • Clément Mantz (secretaris/penningmeester)
 • Wim van den Bergh
 • Peter Bongaerts
 • Kim Zwarts

Voormalig bestuursleden:

 • William Graatsma (voormalig ere-voorzitter)
 • Hans Paulussen
 • Paul Mantz
 • Laurens Schumacher

Indien u contact wilt opnemen met de Werner Mantz Stichting, dan kunt u mailen naar Clément Mantz: clementmantz@home.nl

4 gedachten over “Stichting”

 1. Afgelopen zondag 22 maart hebben mijn man en ik de fototentoonstelling gewijd aan Werner Mantz in het Spaans Gouvernement te Maastricht bezocht.
  Aangezien er op de aankondiging gewag werd gemaakt van de portretten die deze fotograaf heeft gemaakt was mijn nieuwsgierigheid gewekt en hoopte ik enige oude Maastrichtse bekenden vereeuwigd terug te zien.
  Dat viel een beetje tegen.Tenminste : ik meende een portret van de oud directeur van de Gemeentelijke Spaarbank en latere Prins Carnaval Kaasenbrood ontdekt te hebben en ook een portret van mijn vroegere buurman professor Lau van de Jan van Eyck academie. Dat laatste maar ook het eerste weet ik niet zeker want er stonden geen namen bij.
  Les numero uno : altijd namen en rugnummers vermelden!
  Ik realiseer me dat fotograaf Mantz een kunstenaar was en geen ambtenaar van de Burgelijke Stand , maar het blijft jammer.
  Aan de talrijke tentoongestelde foto’s valt ook op te maken dat Mantz onverbrekelijk verbonden was met de Zusters Onder de Bogen waar ik op school heb gezeten.Hij heeft in het kader van die verbintenis ook foto’s gemaakt van de Werelddag der Heilige Kindsheid in 1955 (?).
  Op een van deze foto’s ben ik te zien in een openluchtspel verkleed als chinese.Die foto heeft destijds de cover van het kinderblad de Kleine Apostel gehaald. Ik heb hem nog steeds.
  Ik heb begrepen dat het grootste gedeelte van de fotocollectie in bruikleen is gegeven aan het Rotterdams Fotomuseum.
  Het is te hopen dat dit museum – in navolging van veel hedendaagse musea en archieven – haar collectie t.z.t. on line zet zodat het publiekelijk toegankelijk wordt.

  Met vriendelijke groet,
  Annemiek Nijst-Selis
  Groenekan.

 2. L.S.
  Met onze galerie vertegenwoordigen we verschillende fotografen. In februari komt Annalies Scheerhoorn met een fotografie-expositie.
  Heeft u interesse om een aankondiging van deze expo te ontvangen?
  Vriendelijke groet,
  Tineke Noordervliet-Willems
  Galerie Noordervliet en Willems, Peperstraat 41, 3961AR Wijk bij Duurstede.

 3. Ik ben in bezit gekomen van drie albums met originele afdrukken van de optocht in 1952 van Henry Strassburger. fotos zijn volgens mij van Mantz. Heeft dit nog een bepaalde waarde?
  historisch, fotografisch of als verzamelitem?
  Groet Gerrit

 4. Hello,

  My name is Montserrat Zamorano Gañán, I am an Architect from Spain. I graduated from ETS Arquitectura de Madrid (ETSAM) last year,

  I am currently taking some pre-PhD courses in ETSAM. One of the courses is about Expresionisim and we have to write an essay about something related to it. I am also Architecture photographer, so my idea was to do something bringing together photography and Expresionisim, that’s how I found Werner Mantz and discovered his amazing Architecture photographs

  However, once I started looking for information, it’s being really difitult for me, as I don’t find any reference to any book or magazine talking about him. I found your page, but unfortunatly, I only speak Spanish, English and French, so cannot understand your writings. That’s why I would really apreciate it if you knew about any book, reference, articule that could help me to do my essay.

  Yours sincerely,
  Montse Zamorano Gañán

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.