Actueel, Exposities

Foto “Koeltorens van Mijn Emma” opgenomen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie

Vanaf 9 juni 2021 presenteert het Nederlands Fotomuseum de eregalerij van de Nederlandse fotografie in 99 beelden gemaakt door Nederlandse fotografen vanaf de oudst bekende foto. 
Dat betekent een grote diversiteit aan foto’s in kleur, maar vooral in zwart wit, groot maar ook klein zoals de pasfoto’s van Anne Frank. 48 keer kijkt ze je op een verschillende manier aan. Dat is uniek.

De Van Iterson-koeltorens van de mijn Emma

De selectiecommissie kreeg dan ook de opdracht om niet alleen op kwaliteit of esthetiek te selecteren maar ook de diversiteit van de Nederlandse maatschappij te tonen en niet alleen uit de collectie en het archief van het Nederlandse Fotomuseum maar ook uit de verzameling fotografie van het Rijksmuseum en allerlei andere archieven. Daarbij kwam ook Werner Mantz voorbij, een vreemdeling nog in 1938, die de opdracht kreeg van de StaatsMijnen om deze voor ons land op dat moment zo belangrijke bron van energie vast te leggen en hij deed dat zoals hij dat alleen kon en het exponent van dit resultaat is in de eregalerij te bewonderen.

Eerder verscheen het boek Werner Mantz in de Mijnstreek na aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in 2015 bij Schunck in Heerlen.

Meer informatie over de eregalerij is te vinden op de website van het Nederlands Fotomuseum en over de mijnen op de website van Schunck.

2 gedachten over “Foto “Koeltorens van Mijn Emma” opgenomen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie”

  1. Méér dan gerechtigheid! Het werk van deze uitzonderlijke fotograaf verdient nog veel meer aandacht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.